Cortenstaal, Design dat roest

21/2/2019

Cortenstaal

Cortenstaal, tegenwoordig zie je het in alle tuinen. Van bloembakken tot vijvers alles is mogelijk met dit product dat bekent staat door zijn textuur en kleur.

Deze plantenbakken worden vervaardigd uit hoogwaardig Corten- A staalplaat. Deze metaalsoort heeft als unieke eigenschap dat het een zeer dichte oxidehuid (roest laag) vormt. Door roesten van het product is hierdoor nagenoeg onmogelijk. Vanwege de dichte oxidehuid wordt het dieper liggende materiaal afgeschermd van zuurstof, hierdoor wordt de oxidatie sterk vertraagt terwijl de corrosie zich wel voortzet. De cortenstalen plantenbak wordt niet geroest, in de oorspronkelijke grijze metaal kleur aangeleverd. De bruin/oranje roest laag vormt zich binnen enkele weken tot maanden, hier is geen behandeling voor nodig. Echter is dit proces wel te versnellen en te stoppen wanneer deze de gewenste kleur en textuur bereikt heeft. Maar let op ,tijdens het roestproces kan de plantenbak roestwater afgeven. Dit kan aanslag veroorzaken op uw kostbare terras tegels. Deze verwijdert u veilig en eenvoudig met Oxi- Kill roest verwijderaar.

Eigenschappen van Cortenstaal

Cortenstaal is een unieke materiaallegering bestaande uit een samenvoeging van ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Deze combinatie zorgt voor een dichte oxidatie laag, ook wel patinalaag genoemd. Deze roest laag zorgt voor een sterk vertraagd roestproces en beschermt tegen weersinvloeden.

De brede toepasbaarheid maakt het materiaal geschikt voor tuinontwerpen. Door de typerende roestkleur volgt een dynamisch aanzicht, afhankelijk van vochtigheid, temperatuur en zon word het roest proces versneld of vertraagd. Naast de sfeervolle kleur gaat het materiaal ruim 8 keer langer mee dan anderen gangbare metaalsoorten ! Ideaal voor wanneer U opzoek bent naar een duurzame en onderhoudsarme tuin inrichting!

Onderhoud van Cortenstaal

Cortenstaal heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Sterker nog je zet het in de tuin en de natuur doet zijn werk.

Het roestproces is wel te versnellen en te stoppen.

Versnellen en gelijkmatiger laten roesten is mogelijk met een zout en/of zuuroplossing. Voor zout, voldoet keukenzout en bij zuur kan worden gedacht aan azijn of karnemelk. Meng dit met water in een plantenspuit en spuit hier het product mee in.

Cortenstaal kan water afgeven en is niet bestand tegen natte bladeren ( die langdurig in aanraking zijn met de cortenstaal ), dit komt doordat het proces van nat worden en opdrogen hierdoor word versneld en/of vertraagd. Wanneer het roestproces wenst gestopt te worden, omdat het de gewenste roestkleur heeft gekregen. Wordt hiervoor Cortenstaal vernis gebruikt.